Hoe werkt uitvaartfotografie?

Liefde in beeld gebracht

Afscheid nemen is intiem en persoonlijk. Daar wil je uiteraard geen pottenkijkers bij hebben. Als uitvaartfotograaf ben ik me daar zeer van bewust en dat zie je terug in mijn manier van werken. 

Eerste contact

Je kunt mij rechtstreeks bellen, of de uitvaartbegeleider vragen dit voor je te doen. Als eerste kijken we of het moment van afscheid nemen in mijn agenda past. Daarna kun je nog even de tijd nemen om te beslissen: wel of niet. 

De voorbereidingstijd voor het afscheid is kort. Ik ga dan ook geen onnodig beroep doen op jullie tijd. Wel is het voor mij belangrijk een paar dingen door te spreken, zoals wat er gaat gebeuren (sprekers, rituelen) en wat voor jullie belangrijk is om in beeld te brengen, of juist buiten beeld te laten. Hierover heb ik graag contact met iemand uit de familie of degene die de uitvaart leidt.   

Tijdens het afscheid

Op de dag van het afscheid ben ik op de afgesproken tijd op de afgesproken plaats. Ik gebruik een uiterst stille camera en fotografeer bij bestaand licht, dus zonder flits. Tijdens de ceremonie wissel ik enkele keren van plek om zo de mooiste troostmomenten in beeld te brengen. Hier maken we vooraf duidelijke afspraken over.

Ik kan mezelf helaas niet onzichtbaar maken, maar zorg er wel altijd voor dat ik zo min mogelijk opval. Daar stem ik dus ook mijn kleding en schoenen op af. 

Na het afscheid

Na afloop van de ceremonie ga ik in stilte naar huis. Ik neem op dat moment geen afscheid.

Binnen een week bezorg ik een harmonicaboekje met de eerste foto’s bij jullie uitvaartbegeleider. Na anderhalf tot twee weken maak ik een afspraak om samen met jullie de digitale fotobestanden te bekijken. Dan spreken we ook af wie de foto’s selecteert voor in het album. 

Het samenstellen van het album en het moment waarop ik jullie dit kom overhandigen, is helemaal aan jullie. Neem hier gerust een aantal weken de tijd voor. Ik weet als geen ander hoe intens het is om deze foto’s terug te zien. Maar ik weet ook hoe troostrijk ze zijn. Daarom wacht ik geduldig tot jullie er aan toe zijn.

Contact

Op een moeilijk moment in je leven kom ik als ‘buitenstaander’ ineens heel dichtbij. Dat leidt vaak tot een mooi en warm contact in de periode daarna. Al kennen we elkaar nauwelijks, ik vind het fijn om iets voor jullie te kunnen betekenen.  

Scroll naar boven